Cantona beskrivs ofta som en konstnär inom fotbollen. Men för den breda fotbollspubliken är han kanske främst busen från Marseilles som 1992 lyfte ett underpresterande Manchester United i Premier League till toppen. Hans entré med uppvikta skjortsnibbar i tröja nummer 7 utgör starten på när fotbollen gick från sport till show. Men hans karriär tyngdes hela vägen av disciplinproblem. Efter åtta säsonger i den franska ligan kom hans 56 mål och bolltalang helt i skuggan av olika händelser i sex olika klubbar men också i landslaget. I december 1991 blev Cantona avstängd en månad efter att ha kastat en boll i ansiktet på en domare. Efter ytterligare bråk med franska förbundets disciplinära kommitté där Cantona idiotförklarade hela bunten förlängdes straffet till två månader vilket gjorde att Cantona meddelade att han skulle sluta spela 25 år gammal.

Räddningen – att komma till Manchester United

Men Erics psykoanalytiker och den gamle stjärnspelaren Michel Platini engagerade sig i Erics öde och fick med hjälp av landslagets assisterande tränare Gérard Houllier Eric till Leeds United. Dessvärre gillade Leeds manager Howard Wilkinson inte fransmannens attityd trots att han hade sansat sig sedan åren i Frankrike. Detta ledde till den mest spektakulära övergången i nyskapade Premier League – för blott 1,2 miljoner pund fick Manchester Uniteds Ferguson en spelare som på en månad gjorde laget till en poängmaskin som gick från mitten av tabellen till att till sist vinna premiärupplagan av Premier League med tio poäng. Detta följdes av ytterligare tre ligatitlar under Cantonas fem säsonger i klubben.

Bråk som kröns med en kung-fu-spark

Disciplinproblemen fortsatte dock i United, i ett möte med Leeds, spottade Cantona en supporter i ansiktet och tilldömdes 1000 pund i böter. Han hamnade i bråk med turkiska poliser efter en match i Champions League mot Galatasaray och stängdes av fyra matcher. Han lyckades sedan med

konsten att bli utvisad två gånger på fyra dagar och stängdes av fyra matcher i engelska ligan.

I januari 1995 blev han utvisad i en match mot Crystal Palace, på väg från planen hoppade han över reklamsargen och kung-fu-sparkade en supporter som förolämpat honom med rasistiska glåpord. Klubben tvingades stänga av honom resten av säsongen och han drabbades av den högsta böter hans kontrakt medgav. Kritiken var omfattande mot Cantona och vissa menade att han skulle stängas av livet ut. I februari kom domen från FA som stängde av honom från alla tävlingsmatcher fram till september 1995 och Fifa, det internationella fotbollsförbundet, utfärdade samma spelförbud för Cantona över hela världen. I mars fälldes han för misshandel i domstol och dömdes till fängelse i två veckor men fick straffet sänkt till 120 timmars samhällstjänst.

Ferguson lyckades övertala Eric att göra comeback men efter två säsonger bestämde han sig för att sluta spela 30 år gammal.

Divi