Inte en Amerikansk symbol

Det sägs att Neil Armstrong – den förste mannen på månen – hade tänkt ta med en fotboll i rymdraketen upp till månen. Men Nasa stoppade detta då fotboll inte var tillräckligt amerikanskt.

Två sekunder

När domaren visslade i gång matchen mellan Cross Farm Park Celtic och Taunton East Reach Wanderers ropade anfallaren Lee Todd överraskat ”Fuck me, that was loud” och fick därför rött kort när bara två sekunder av matchen hade gått!

Ödesdigert självmål

Under fotbolls VM i USA 1994, så råkade den Colombianske fotbollspelaren Andres Escobar att sätta bollen i eget mål. Escobar blev senare skjuten och ryktet säger att det var mer än en skytt, varav den ena skrek ”GOAL!” för varje skott som avlossades.

Bollen är rund – för rund

Det blev mycket liv kring bollen jabulani som lanserades i samband med VM i Sydafrika 2010. Ingen boll hade nånsin varit så rund som jabulani. Det gjorde att den betedde sig en smula lustigt i vissa lägen och det antyddes att den helt enkelt var för rund.

Gräset är INTE grönare på Grönland

Grönland har så lite gräs att det inte räcker till en fotbollsplan av internationell standard – så grönländarna får inte vara med och kicka boll i FIFA.

Skruva den som Magnus

När en frispark ska skruvas in är det Magnuseffekten som verkar på bollen och får den att ändra riktning när den roterar runt sin egen axel. Även vid framdrivning av fartyg är Magnus effekt inblandad.

Brasiliens oväntade hatmotståndare

Norge är det enda landslaget i världen som har spelat professionella matcher mot Brasilien utan att någonsin ha förlorat. Norge har vunnit två matcher och spelat oavgjort i två.

Ronaldinhos snackis

Allra första videon som nådde en miljon tittningar på Youtube var en reklamfilm från 2005 med brasilianske Ronaldinho. Klippet blev nätets första verkliga virala succé fenomen. Ronaldinho gör sig redo för inspelning genom att sparka en boll i ribban fyra gånger utan att den vidrör marken där emellan och alla undrade; är det trickfilmat eller ej?

Divi