Om du spelar fotboll och vill bli bättre är fysträning det du ska lägga krut på. Fysträning är underordnad fotbollsträningen men för den skull är den fortfarande viktig. Ett tips är att planera fysträningen kring din fotbollsträning. Hela syftet med att fysträna är att öka prestationsförmågan och minska risken för skador när du spelar fotboll. När du ska styrketräna behöver du en viss typ av utrustning för att göra det lättare. Att ha en træningsbænk hemma är perfekt om du inte vill gå till ett gym. Med en træningsbænk kan du utföra flera olika styrkeövningar.

Planera fysträningen

Du kan komplettera en træningsbænk med hantlar, matta, gummiband och kettlebells. Om du har utrustningen du behöver hemma kan du spara både tid och energi för att slippa åka iväg till gymmet. När du tränar hemma ökar du chanserna att fysträningen faktiskt blir av. När du ska träna för att kunna prestera bättre på fotbollsplanen är det viktigt att ha en tydlig plan för fysträningen. Det är då du kommer att få bäst resultat. Om du spelar fotbollsmatcher är det bra att tänka på att inte styrketräna dagen innan matchen. När fysträningen är planerad och genomtänkt kommer den ge maximal effekt och inte inkräkta på fotbollsspelandet.

Förebygg skador med styrketräning

När du ska fysträna är det en bra idé att fokusera på de stora muskelgrupperna och de utsatta områdena en fotbollsspelare har. Utsatta områden är baksida lår, ljumskar, knän och fotleder. Det är viktigt att stärka dessa delar på kroppen för att minska skaderisken. Det är även viktigt att lägga fokus på bålmuskulaturen. Överkroppen kan du träna genom basövningar för överkroppen. Bra basövningar är knäböj, marklyft, utfall, chins, bänkpress, militärpress, dips och rodd. Det kan vara bra att träna igenom kroppen ungefär två gånger i veckan för att underhålla musklerna på ett bra sätt.

Divi