Fotbollsträningen ska vara kärnan för en fotbollsspelare. Men för att kunna utveckla prestationsförmågan och hela tiden bli bättre behövs det kompletterande träning. Fysträningen behöver dock läggas upp på ett optimalt sätt för att ge bäst resultat. Både damer och herrar behöver kompletterande fysträning. För att underlätta styrketräningen för damer spelar både redskap och den personliga utrustningen en betydande roll. Exempelvis behövs funktionella kläder. Det finns träningsbyxor dam som passar perfekt för att styrketräna i.

Välj bekväma träningskläder som är fina

Det är många träningsbyxor för dam som är så kallade “squat proof”, det vill säga du kan göra knäböj utan att byxorna blir genomskinliga. Det är även viktigt att träningsbyxorna för damer sitter bra för att inte störa träningen. Det är värt att investera i ett par riktigt bra träningsbyxor. Träningsbyxorna går även använda för andra aktiviteter, till och med när du ska spela fotboll. På överkroppen är det även där bra att ha ett funktionellt plagg. En gedigen sport-bh och träningslinne eller t-shirt är bra alternativ. Tänk på att smaken är olika och det gäller att hitta ett par träningsbyxor som passar just dig. Styrketräning är inte alltid den roligaste träningen men när du har sköna och fina träningsbyxor kommer det kännas lite mer upplyftande att gå till gymmet.

Träna de stora muskelgrupperna

Syftet med styrketräning för damfotbollsspelare är att öka prestationsförmågan och minska risken för skador. Styrketräningen ska dock inkräkta så lite som möjligt på fotbollsträningen. Den kompletterande träningen ska helst inte påverka återhämtningen. Att använda basövningar som en grund i styrketräningsprogrammet är oftast en bra idé. Då måste de stora muskelgrupperna arbeta men även andra muskler involveras i de övningarna. Exempelvis knäböj, marklyft, utfall, vadpress, chins, dips, bänkpress och rodd är bra övningar för en fotbollsspelare som vill bygga styrka.

Ta hjälp med styrketräningen

Om du spelar på en hög nivå inom damfotboll finns det oftast duktiga personer runt omkring laget som kan sätta ihop bra styrketräningsprogram. Annars kan du ta hjälp av en personlig tränare för att få guidning. Det är värt att lägga tid och energi på styrketräning om du vill bli en riktigt bra fotbollsspelare.

Divi