Som de flesta fotbollsintresserade vet om vid det här laget lyckades Sverige kvala sig in till EM 2020 genom att slå Rumänien och Färöarna i de två sista matcherna i gruppspelet. Därmed blev Sverige tvåa efter Spanien, och de båda lagen kan börja förbereda sig på en rolig sommar nästa år.

EM 2020

EM 2020 har ett annorlunda upplägg än vad man tidigare haft. Tidigare har ett land eller ibland två länder delat på värdskapet för turneringen, men i år kommer matcherna spelas i hela 12 olika länder runt om i Europa. Det innebär att de länder som tillhör värdarna för turneringen får automatiska hemmamatcher i gruppspelet. Det innebär även att supportrar till övriga länder kan behöva lägga betydligt mer pengar på att följa sitt landslag under detta EM-slutspel. Det har därför varit mycket kritik, och mest sannolikt återgår man till hur det var tidigare efter denna turnering.

De svenska fansen

De svenska fansen kommer behöva boka flyg till Bilbao i Spanien och sedan vidare till Dublin på Irland om man vill följa Sveriges framfart i gruppspelet. Det kan göra att många istället väljer att se matcherna hemma i tv-soffan i lugn och ro. Det kan även finnas andra hinder som gör att man inte kan resa och se matcherna. Det kan exempelvis vara ekonomiska orsaker, att man inte får tag i en biljett eller att man har någon sjukdom eller andra krämpor som gör att det kan bli för påfrestande att resa. Det kan exempelvis vara så att man är drabbad av artros och därmed blir tvingad att hålla sig hemma. Men det finns trots allt behandling att få som kan hjälpa om man drabbats av artros.

Sveriges chanser i gruppspelet

Sverige hamnade, precis som i gruppspelet, i samma grupp som Spanien. Även denna gång får Spanien ses som klara favoriter till gruppsegern. Det andra laget som vi just nu vet kommer vara i Sveriges grupp är Polen. Sverige ligger på plats 17 på världsrankingen och Polen ligger precis bakom. Framför allt har Polen en viss Robert Lewandowski som är en hypervass anfallare som öst in mål i både klubblag och landslag under de senaste åren och honom måste Sverige verkligen se upp med. Vilket det sista laget blir avgörs i mars, och det kommer bli något av följande lag: Bosnien & Hercegovina, Slovakien, Irland och Nordirland.

Med Spanien som storfavoriter får Sverige mest troligt försöka rikta in sig på en andraplats i gruppen. Här blir matchen mot Polen ytterst viktig för Sveriges chanser att ta sig vidare till slutspelet. Dock ska man inte räkna bort det lag som kommer sist in i gruppen. Ett realistiskt mål för Sverige bör därför vara att ta sig vidare från gruppspelet. Därefter kan allt hända, även om det känns som det ska mycket till för att Sverige ska kunna ta sig hela vägen fram till spel om medaljerna.

Divi