Att samla på spelarkort är populärt bland fotbollsälskare och samlare över hela världen – både gamla som unga.

Paninis kort är de som gäller

Firman Panini har sedan länge kontrakt med FIFA om rättigheterna att producera och sälja officiella klisterbilder, album och andra samlarbilder. De producerar 6 biljoner, alltså 6 000 miljarder, klistermärkesbilder varje år.

Det finns två sorters kort, retail och hobby – retailkorten är billigare. Retailkorten är tillverkade för en massmarknad – även barn ska ha råd. En påse med sex stycken hårda kort i kostar 15 – 20 kronor. Det finns paket med kort som kostar 4 000 kronor, men de säljs i särskilda hobbybutiker, på nätet eller på samlarträffar.

Bröderna Giuseppe och Benito Panini startade företaget 1961 i Modena i norra Italien – då de gav ut det första samlaralbumet med spelare i Serie A. Omslaget pryddes av Nils Liedholm som då spelade för AC Milans. Det albumet är värt mellan 5 000 och 10 000 kronor idag. Det finns många som ger ut samlaralbum med fotbollsbilder, men Paninis VM-album är överlägset störst. I slutet av mars varje VM-år sprids kortfebern över världen. Albumen säljs i mer än 100 länder.

Bilder på fotbollsdamer är sällsynt men Panini gav ut ett album inför dam-VM i fotboll 2011.

Divi