José René Higuita Zapata föddes den 28 augusti 1966 i Colombia. I hamnstaden Medellín som nuförtiden är mer känd för knarkhandel och kriminalitet än som hamn och Higuita har också en koppling till stadens mörkare verksamheter.

Galningen

Han gick under smeknamnet ”El Loco” (galningen) på grund av sin förkärlek för att dribbla trots att han var målvakt. Han startade sin karriär i laget Los Millonarios som junior och gjorde sedan debut i A-laget 1985 som nittonåring, men det var i hans andra klubb, Atlético Nacional som karriären tog skruv. Hans fyra matchvinnande straffräddningar i finalen 1989 i Copa Libertadores (Sydamerikas Champions League) mot paraguayanska Olimpia har blivit historiska.

Dribbelsjabbel i VM-1990

1990 var det dags för Colombia att åter spela i VM – efter 28 års frånvaro. Colombia

tog sig till åttondelsfinalen, där man ställdes mot Kamerun och deras 38-årig stjärna Roger Milla.

Efter full tid stod det 0–0, i förlängningen Milla in 1–0 i matchminut 106. Tre minuter senare hade Higuita flyttat upp som en extra mittback i uppspelet – det var något han kände sig trygg med. Men han anade då inte att Roger Milla hade från den colombianske stjärnan Valderrama fått höra om Higuitas benägenhet att dribbla – Milla gick inte på Higuitas fint utan tog bollen och drog på ett skott mot det öppna målet. ”Galningen” försökte stoppa det hela med en ful bensax men misslyckades som tur var för båda inblandade. Det blev istället 2–0 och Millas Kamerun gick vidare.

Den ökända skorpionen

1995 var Wembley nästa stora scen för galningen då Jamie Redknapp fick lära känna skorpionen. Redknapp slog ett väldigt långt inlägg och ”Galningen” bestämde sig för att testa något som han hade övat på länge – han kastade sig framåt, satte ihop fötterna bakom nacken och stötte iväg bollen på ett väldigt spektakulärt sätt. Där fanns en osäkerhet kring offside i situationen men hade Higuita missat hade det blivit mål och händelsen hade blivit ihågkommen som historiens dummaste försök till räddning. Även utanför planen bjöd Higuita på något utöver det vanliga. Han var vän med den ökände drogkungen Pablo Escobar, ”El Patrón”. 1933 agerade Higuita mellanhand när Escobar kidnappade drogkungen Carlos Molinas dotter. Higuita levererade lösensumman och för det fick han 64 000 dollar av Escobar. Men – “galningen” greps och släpptes först efter sju månader då han var friad.

2010 avslutade han sin karriär i en uppvisningsmatch då han precis som femton år tidigare gjorde skorpionsparken igen – en sista gång.

Divi